“Le čevlje sodi naj kopitar…” (Prešeren)

“Le čevlje sodi naj kopitar…” (Prešeren)

Planinsko društvo Moravče obstaja 30 let. Ob ustanovitvi je imelo entuziaste, ki so upali sanjam stopiti naproti. Res je ta poteza društvo in nekatere vaščane močno izčrpala, saj so na dotičnem hribu pustili vse svoje proste ure, marsikateri dopust in k delu vabili tudi svojo družino in prijatelje. In poglejte, kaj jim je uspelo!
Lahko jim zaploskamo in se jim zahvalimo.
Smo vaško društvo, ki upravlja velik dom s prostovoljstvom. Naloga ni preprosta. Na vasi pa je že od nekdaj tako, da vsak najraje pometa pred sosedovim pragom, da mu pač domačega ni potrebno. Tako smo se mi soglasno odločili, da pometemo svoje dvorišče.

V letih 2020 – 2022, torej v času, ko sodelujemo s trenutnim najemnikom, je Planinsko društvo Moravče v dom vložilo 20.860€ finančnih sredstev. Ta finančna sredstva so poleg rednega vzdrževanja pokrivala zunanjo ureditev planinskega doma zamenjavo centralne peči z zalogovnikom in ureditvijo kurilnice, namestitvijo strešnih oken v mansardi planinskega doma (začetek ureditve skupnih ležišč), ter sofinanciranje in dokončanje igrišča. Z najemninami smo v tem času v skupnem seštevku prejeli 19.180€.

V času izrednih razmer zaradi epidemije, je društvo oskrbniku najemniku skupno odpisalo za 5.470€ najemnin. Preprost izračun torej pokaže, da smo več vložili kot prejeli. Vsa naša dela pa so bila opravljena na prostovoljski bazi – za skupno dobro. V povprečju naši člani letno opravijo preko 1000 prostovoljnih ur.

Jakova gostinska ponudba je presegla tudi naša pričakovanja, domu je poleg odlične gostinske ponudbe s številnimi detajli in preureditvami, tako v notranjosti kot v zunanjosti, vnesel toplino in domačnost.

V izogib izpostavljenega dvoma v ustreznost prostorov za izvajanje gostinske ponudbe naj izpostavimo, da imata tako kuhinja kot celoten dom vsa ustrezna dovoljenja in standarde za obratovanje, ki so potrebni za obratovanje planinskih domov 3.kategorije.

Res pa nas je motilo, da so bili v domu zasilni izhodi na stopnicah in glavni vhod ves čas tako zapolnjeni z gajbicami steklenic in platoji raznih drugih pijač, da bi se v primeru intervencije le stežka prebili skozi. Doslednost pri pravočasnem pregledu gasilnih aparatov, redne menjave filtrov in UV žarnic za pitno vodo, zapiranje vrat pri plinohramu se nam je pač zdelo nujno, pa čeprav nekoliko bolj obremenilo za vsakodnevno delo.

Biti oskrbnik najemnik tako velikega doma ni lahko. Imeti ob sebi tudi družino z majhnimi otroki položaj še otežuje. Vendar sta se za ta podvig odločila, prav tako sta s podpisom pogodbe jamčila za njeno izvršitev.

V dom smo z delom planinci vložili zelo veliko. In včasih si vzamemo tudi čas za kavo, pivo, sprostitev… Takrat si zaželimo uživati v sadovih našega dela, le ob srkanju pijače, predajanju sončnim žarkom ali pa druženju z ostalimi obiskovalci. Žalosti nas, da tam nismo dobrodošli. Pa, da ne bo pomote – Jaka nas je vedno prijazno sprejel in se z nami tudi pohecal. Bolj obremenilni in z veliko pripombami na ta račun so ravno nekateri stalni prebivalci, ki smo jim več kot očitno v napoto. Nenehno poudarjajo skupnost, sodelovanje, podporo, za hrbtom pa rovarijo, kujejo spletke in hujskajo vse, ki so pripravljeni poslušati.

Dejstvo pa je, da smo vsi gostje na hribu, le različno smo prišli tja. Prvi so tam že zelo dolgo in so imetje podedovali, drugi so ga pridobili s poroko, nekateri so v najemu, nekateri pa so zemljišče (tako kot mi) kupili v zadnjih desetletjih, drugi pridejo na obisk… Koliko časa prebijemo tam pa je stvar osebne odločitve.

Da se trenutno veljavna pogodba zaključuje z 31. 12. 2022 je bilo jasno že ob podpisu. V pogodbi je zabeleženo, da v primeru koriščenja prednostne pravice pogodbeni stranki lahko pogodbo preprosto podaljšata. Do podaljšanja v roku, t.j. do 30. 6. 2022 ni prišlo – za kar sta se odločila najemnika sama. Z najemnikom smo ponovno govorili tudi pred objavo novega razpisa. Vzrok za umetno spodbujanje drame in vznemirjenja nam ni poznan.

Jaka in Nika, želimo vama, da najdeta svoj mir in uresničita svoja zastavljena pričakovanja.

Ponosni smo, da smo člani Planinskega društva Moravče, društva, ki trenutno beleži 225 članov, in služi javnemu in ne osebnemu interesu.

Podpisniki tega sestavka smo;
Leon Lavrič, Anka Ropret, Božena Pergar, Janez Vesel, Lojzka Kos, Alojz Cerar, Aleksander Ropret, Drago Jamšek, Franc Brate, Barbara Peterka, Janez Jesenšek, Marjan Kocjančič, Urška Lavrač, Nikolaj Capuder, Izidor Cerar, Gašper Sitar, Lovrenc Poznič, Jurček Nowakk.