DVODNEVNI POHOD NA MRZLICO

Dvodnevni Miklavžev pohod na Mrzlico že drugo leto opravimo dan pred trboveljskim tradicionalnim pohodom. Večer pred njihovem uradnem dogodku, se posvetijo le nam.

Že pri prvem gozdnem predelu nas ujame noč. V gozdu malicamo. Prihod na vrh nam osvetljujejo svetilke. Žene nas naprej zgodba o Bergmandeljcu, ki stanuje v rudnikih.

Cca 15 min pred vrhom se soočamo z močnim mrzlim vetrom, kar še dodatno požene naprej. Ko otroci prvič ugledajo luči pri domu, se kar poženejo naprej.

Prihod v koči je zaznamovan z veseljem – posedemo se okoli peči, slečemo in uredimo. Kmalu je na vrsti večerja. Po večerji pa slovesen obisk Miklavža, obdarovanje, odpiranje darila, sladkanje…

Po tem sledi prehod po določenem protokolu v spalnice, kjer se pripravimo na počitek in družabni klepet v postelji…

Zjutraj se uredimo in zopet po protokolu odpravimo v spodnje prostore na zajtrk. Dopoldne izredno močno piha, zato v koči poskrbimo za animacijo z socialnimi igrami, igrami spoznavanja, nadgrajevanja planinskega znanja ipd. Otroci imajo na voljo tudi prosti čas, v katerem so izkoristili možnost za navezovanje novih stikov, poznanstev.

Ugotovili smo, da smo bili skupaj stari 443 let – skoraj toliko kot bergmandeljc…