INKLUZIJSKI POHOD

V sodelovanju s delovno skupino “planinstvo za invalide/OPP”, ki je na našem planinskem domu izvajalo tridnevno usposabljanje so društveni vodniki, mentorji in člani strokovno sodelovali v mednarodnem inkluzijskem pohodu iz:
– Ušt – Pivklja do GEOSS-a in preko Gore nad Pečami  mimo sv. Florjana nazaj na Ušte
– Ušt do pivklja in nazaj
– Ušte – Štance laze – sv. Florjan in nazaj (invalidski voziček),
.
Sodelovalo je 46 pohodnikov, ki so uživali v pohodu, družbi …

Usposabljanje strokovnega kadra »Planinstvo za invalide/OPP« (Pin)
Na usposabljanju je bilo 18 radovednih slušateljev in 11 predavateljev z voljo do širjenja in predajanja znanja tako je med 13. in 15. aprilom na Uštah potekal pretok informacij teoretično, praktično in življenjsko.
Da smo lahko omogočili čimbolj prijetno učno okolje smo se najprej predstavili in povedali naša pričakovanja. Temu je sledila uvodna predstavitev sveta invalidov z Majo Kuzma, ki je povedal svoje izkušnje, dosežke, nerodne situacije in napotke, kako vzpostaviti čim boljšo komunikacijo z gluhimi s počasnejšim govorom, brez kriljenja z rokami in s primernim tonom.
Kako rokovati z invalidskim vozičkom in česa vsekakor ne početi nam je povedala Irena Lamovec. Ko se ustavimo najprej preverimo ali je voziček zabremzan – so blokirana kolesa ali izključen motor pri električnem pogonu, šele potem se lahko oddaljimo od vozička ali pa brezskrbno stojimo zraven.
Čas, ki smo ga namenili ADHD temi je kljub hitremu pretoku informacij s 140 besedami na minuto bil prekratek. Dejan Sotirov je doživeto in z uporabnimi primeri nazorno približal svet hitrih mislecev.
Razumevanje in pozornost na lastno zaznanje nam je v pomoč tudi, ko se lotimo strategij dela z invalidi o katerih smo veliko izvedeli od Tjaše Filipčič.
Sobotno jutro nam je osvežila Rozala Arko z znanji o tem, kaj storiti, ko ne gre vse po naših načrtih, da bi bilo brez zapletov in se zaplete pri zdravju. Ohranimo mirno kri. Povedala nam je, kaj lahko naredimo sami in če posumimo, da gre za življenjsko nevarno situacijo kličemo 112. Če je le možno lahko naredimo veliko s predhodno informiranostjo o zdravstvenem stanju, tako lahko že v naprej vemo kaj storiti in nam ugibanje, kakšno je stanje pohodnika prihrani čas in sive lase.
Psihologija je tema, ki v nas prebuja radovednost izvedeti kaj več. Tina Jeromen nam je povedala, da je ključ dobre komunikacije poslušanje.
V kakšni poplavi impulzov se pogosto znajdejo osebe z avtizmom nam je orisala Zdenka Virant in da so spremembe nekaj, na kar je treba te posameznike zelo postopno privaditi.
Kaj pomeni ne slišati smo izvedeli od Darje Pajk in tudi odgovor na vprašanje ali s polževim vsadkom osebe slišijo vse. Slišijo več, a ne vsega, je bil odgovor.
Razliko med duševno boleznijo in motnjo v duševnem zdravju nam je ponazoril Jurček Nowakk in to je le beseda duševno. Osebe z motnjo v duševnem razvoju so zdrave v koliko jih ne ujame gripa ali pa katera druga bolezen.
Preizkusili smo kako je ne videti in zaznavati le sence v poznem popoldnevu in občutiti ne sigurnost, brez predstave v katerem delu dvorišča smo. Razumeli smo kakšen je pomen opisov in razlag sveta, ki nas obdaja na kar nam je pozornost usmerila Maja Burian.
Zelo smo se razveselili obiska številčne delegacije hrvaških planincev, njihove zagnanosti in navdušenja nad in planinci in programom planinstvo za invalide/OPP. S svojo voljo in kondicijo so jim dojemanje invalidov/OPP sami postavili na glavo, da niso samo slepi in gluhi tisti, ki se podajajo na hribe in zmorejo. Vsak lahko osvoji svoj cilj, četudi je na invalidskem vozičku ali pa svet dojema na zelo svojstven način.
Obisk je bil zelo prisrčen in z iskrenimi stiski rok in dogovorom, da bomo skupaj raziskovali pot invalidov/OPP v gore in svoje dosežke delili med seboj.
Zadnji dan smo najprej s soncem skritim za oblake pričeli pohod. Skupaj smo se z planinskega doma na Uštah podali na pohod in glede na zmožnosti in telesno pripravljenost ubrali tri različne poti. Prvi so se odcepili na križišču proti sv. Florjanu, v skupini je bila tudi oseba na invalidskem vozičku, drugi so dosegli Pivkelj in se po isti poti vrnili nazaj in tretji so zaokrožili čez GEOSS nazaj do Ušt. Na pohodu nas je bilo 46.
Ponosni smo na izvedeno usposabljanje, inkluzijski pohod žareče obraze pohodnikov in navdušenje.
Letos sta na vrsti še dva termina usposabljanj planinstvo za invalide/OPP (Pin) 22. – 24. junij 2018 in 7. – 9. september 2018 več najdete na povezavi https://www.pzs.si/novice.php?pid=12474.