9. MARIJANOV POHOD

9. tradicionalni pohod po Marijanovi poti je letos potekal po ustaljeni poti, a prvič je ves čas deževalo. Vseeno se nas je zbralo osem pogumnih iz vseh generacij in opravilo s potjo v/na spomin Marijana GRIL. V zadnjem delu pa sta se nam pridružila še dva mlada planinca z mamico.

Kdo sploh je ta Marijan, da hodimo že devet let po tej poti?!

Marijan Gril je eden od ustanovnih članov planinskega društva Moravče. Bil je velik intuziast in pravi planinec po srcu. Svoje delo v društvu je posvečal predvsem delu z otroki, njihovemu usmerjanju in vodenju v planine. V planine je vodil tudi osebe z motnjo v duševnem razvoju. Bil je vodnik planinske zveze Slovenije. Nikoli mu ni bilo težko dneva ali ur nameniti v dobro planinskemu društvu.

Poleg vestnega in zagnanega dela v vodništvu je svojo energijo posvečal tudi urejanju planinskih poti. Uredil je planinsko po, ki se je takrat imenovala NOB – potekala je okoli takratne občine Domžale, Badjurovo pot, Moravško planinsko obhodnico. Ta markacist je sodeloval pri prvih markiranjih po moravški dolini.

Aktivno je sodeloval pri gorski straži, predaval po šolah o varni hoji v gore in o posebnostih in zanimivostih rastlin. Posebej dobro je poznal predvsem cvetje v planinah, še posebej zdravilna zelišča.

Po času, ko je bilo ustanovljeno planinsko društvo je bil gonilna sila pri večini izpeljanih projektov. Tako, Marijan – ni  več med nami, a se radi spominjamo njegovega, za nas, velikega dela.